Dvě české finálové účasti, dvě čtvrtá místa

Mistrovství světa veslařů do 23 let v Račicích v sobotu nabídlo první medailové souboje. Finálové představení má za sebou česká ženská čtyřka s kormidelníkem i ženská párová čtyřka. V obou případech reprezentantky obsadily čtvrté místo. MS zatím ovládají Italové, kteří jsou se ziskem 3 zlatých, 1 stříbrné a 3 bronzových v čele hodnocení národů, za nimi jsou Němci (1 zlatá, 3 stříbra, 2 bronzy).

4 MS Racice 6D sobota 89

„Celkově pět disciplín ve finále na MS je úspěch, s tím jsem spokojený, taková byla i má původní představa,“ hodnotí sobotní klání šéftrenér reprezentace Jakub Makovička. „Maličko jsem doufal, že to v ženské čtyřce s kormidelníkem cinkne, ale i tak je čtvrté místo dobrý výsledek. Párová čtyřka holek předvedla fantastický výkon a jsem příjemně překvapený. Myslel jsem, že budou bojovat spíš o páté místo, ale byly suverénně čtvrté po celou dobu, což je super. V roce 2019 se párovka na MS dostala do finále B, takže tady vidím určitě posun. S oběma finálovými výsledky jsem spokojený, i přestože to neklaplo na medaili,“ dodal Makovička.

Tiskovka veslovani 029

Sobotní dopolední program se nesl ve znamení semifinálových bojů, kde nechyběly čtyři české posádky. Do zítřejšího finále se podařilo probojovat párové čtyřce mužů a skifařce Anně Šantrůčkové, finále B si vyjela skifařka lehkých vah Veronika Činková a mužská čtyřka. „Anička mi udělala obrovskou radost. Celou sezonu jezdí nepárovou dvojku bez kormidelnice, letos byly celkově druhé na Světovém poháru mezi dospělými a pouze na tento šampionát si odskočila na skifa, na kterém trénuje čtyři pět týdnů. To, že je ve finále A, je skvělé. Vím, že chce medaili, ale i finálová účast je velký úspěch,“ doplňuje Makovička.

4 MS Racice 6D sobota 20

O medailových ambicích lze hovořit také v souvislosti s párovou čtyřkou mužů. „Od této posádky je logicky největší očekávání, jsou to loňští mistři Evropy. Tahle disciplína je náš dlouhodobý projekt, chceme ji dostat na výsluní, přáli bychom si vyjet příští olympiádu. Na MS 2019 jsme párovku ani neměli, loni jsme vyhráli Evropu a doufám, že kluci zítra zabojují o medaili,“ dodal Makovička.

Odpoledne pokračovalo souboji ve finále B s třemi českými účastmi. Mužská dvojka lehkých vah Martin Dufek a Adam Lízal si dojela pro třetí místo, ženská dvojka ve složení Nikola Kropáčková a Eliška Podrazilová skončila čtvrtá a na stejné umístění dosáhla také mužská párová čtyřka lehkých vah Dennis Pinc, Jan Kvapil, Vojtěch Málek, Vojtěch Šanda.

Download

WRCH 2022 logo18.-25. 9. 2022

pdfBulletin #1
pdfBulletin #2

pdfUpdated Programme
updated 17/9

pdfTeam Managers Manual
updated 17/9

The Team Managers Meetings on racing days will take place 30 min. after the start of the last race of the day.

 

2022 World Rowing Championships

logo worldrowing  logo worldrowing      logo worldrowing

 

Official Partners

logo Veolia  logo Viamont      logo Monzas logo Canon visit cr

Media Partners

logo iDnes  logo Impuls      logo Monzas

Institutional Partners

Narodni sportovni agentura  CVS cz en Labe Arena DA logoUsti Region City Steti